Året var 1949, då syskonen Andersson (Gunnar, Majken, Elsa och Greta) startade bageriet. Majken var den drivande kraften. Efter ett års utbildning på konditorskolan i Halmstad, arbetade hon ytterligare ett år på Thebrödsbageriet i Göteborg. Där gräddades allt bröd i vedeldad ugn. Därefter arbetade hon 3 år på Ohldins konditori även detta i Göteborg.
Nu önskade Majken starta något eget. Så med hjälp av syskonen startades Styckens som då bar namnet Nordviks bageri. Så fick det heta ända tills Gunnar och Lilly Andersson tog över 1965.
1987 utfördes en större renovering, och butiken byggdes ut. I samband med det övertogs affären av Lilly och Gunnars söner Janne och Henrik.
Receptet på styckens brödkaka kommer ursprungligen från familjen Anderssons föräldrahem, där modern Agda stod för baket. Receptet på Stumpen hade Lilly med sig från sin mor Lina.